Benim Hayal Defterim

BAYRAM TATİLİ

Tarif yazmak, anıları paylaşmak ya da mesaj yazmak kolay ama iş gezi kısmına gelince, gittiğim yerleri yazmak biraz tuhaf geliyor bana.

Kısacık bir yaz tatilinden sonra 10 günlük bir sonbahar tatili iyi geldi. tatilin tek kötü yanı annemin  bayram yemeğini kaçırmak oldu :((

Çocuklar çok ama çok eğlendiler. Mary Poppins, elinde çantası havalarda gezinirken, babamın omuzunda fener alayı seyrettiğim günlerdeki gibi çığlık çığlığaydı içimdeki sevinç.  Halâ masallara kanan, halâ mucizelere inanan bir çocuk var içimde, sevindim:))

 

Bütün sınırlar aşıldı, özellikle Eren iyice kendini kaybetti. Kendi tanımlamasıyla “enerji patlaması” yaşadı durdu :))

Şeker cennetinde çıldırdı Eren. Enerji patlamasının yakıtı :))  Ben bile hayatımda hiç yemediğim kadar şeker yedim.

Biz, anne kız artistik pozlar verirken, Eren, hoplayıp zıplamaktan  karın ağrısı çekiyordu o sırada. 

Uzakta, uzun, yorucu ama keyifli bir bayram tatili geçirdik.  Dün sabah saat 8’de büyü bozuldu;  arabam kabağa dönüştü, ben de külkedisi oldum yeniden :)))

SEBZELİ NOODLE

Sebzeli noodle hafif ve sağlıklı bir yaz yemeği. Bu tarifi yaz başında yazsam iyi olurdu ama neyseki yaz sebzelerini tüketmek için halâ 1-2 haftamız var.

Makarna ve Çinli noodle arasındaki farkları ve benzerlikleri  merak edenler olabilir. Aslında oldukça farklılar; bunu pişmemiş haliyle elinize aldığınızda ya da yerken kolayca hissediyorsunuz.  Muhtemelen noodle’ da bol yumurta var,  un ve durum dışında farklı tahıl unları ya da nişastaları var.

Noodle’ı ilk kez bir Thai restoranda deniz mahsüllü olarak yemiştim. Üstelik mutfağa girip çekik gözlü aşçının harlı ateş üstünde vog içindeki deniz ürünlerine, etrafa alevler saçarak nasıl taklalar attırdığını hayranlıkla izlemiştim :))  Deneye deneye takla attırma konusunda bu gün ben de iyi bir noktaya geldiğimi söyleyebilirim :))

Bir paket noodle için (İnstant Egg Noodle marka noodle hemen hemen bütün marketlerin makarna reyonlarında satılıyor) 2 kabak, 2 kırmızı biber ve 2 havuç kullandım. Sebzeleri  resimdeki gibi jülyen doğradım.  Noodle’ı paket üzerinde yazan talimata uygun olarak pişirdim desem doğru olmaz. Sanırım hiç okumadım :))) Noodle makarna gibi fazla pişirilmiyor. Al dente diye tabir edilen şekilde hafif diri pişiriliyor.  Noodle az tuzlu kaynayan su içinde pişedururken, ben,  vogun içine 1/2 çay  bardağı (küçük çay bardağı) rafine zeytinyağı koydum ocağın altını açtım. Yağ kızar kızmaz, ince ince doğradığım 3 diş sarımsağı attım. Sarımsakların kokusu çıktıktan 5-10 saniye sonra sebzeleri attım ve harlı ateşte sebzeleri 5-10 dakika pişirdim. Sebzeler çok pişerse özellikle kabak ezilip dağılıyor. Sebzeler hafifçe piştikten sonra 1 çay bardağı soya sos ekledim. Taze zencefil rendelenebilir. Ben, zencefili az rendeliyorum toplam bir tatlı kaşığını geçmeyecek kadar hatta bazen hiç koymuyorum. Sebzeler soya sosla 3-4 dakika daha piştikten sonra pişirip süzdüğüm noodle’ı sebzelere ekledim. 5-6 kez altüst ettikten sonra sebzeli noodle servise hazır hale geldi.

Bizim evin 15 yaşındaki füzyon ustası küçük aşçısı, marinatlar konusundaki uzmanlığını tamamladığından beri, ne zaman et pişirecek olsam bir iki gün önceden eti kendisine teslim ediyorum. Küçük usta,  sebzeli noodle’ın ve teriyaki soslu bonfilenin iyi bir ikili olduğuna karar verdiğinden beri de ne zaman sebzeli noodle yapsak yanına teriyaki soslu bonfile pişiriyoruz.   :))

Önemli uyarı: Sebzeli noodle tarifinde asla tuz kullanmıyoruz.


ünlü mutfaklar

 

Sharon ve Ozzy Osbourne

Brooke Shields

Diane Keaton

Ellen De Generes

Hank Azaria

Lance Armstrong

Kelsey Grammer, Dr Frasier

Meg Ryan

Ralph Lauren

Ralp Lauren’ın mutfağına çok şaşırdım.  Giyimde, dekorasyonda hatta mağazalarının dekorasyonunda bile o kadar  İngiliz klasizmini çağrıştıran detaylar kullanır ki, şaşırdım bu kadar modern bir mutfağa… Benim favorilerim  Sharon ve Ozzy Ozbourne ve Kelsey grammer’in mutfağı..

Fotoğraflar: Elle Decor, AD

TAHİNLİ KURABİYE

   Filiz, bizim laboratuvarın en sevilen hastalarından birisi.  Nasıl sevilmez? Her geldiğinde, evde pişirdiği güzel şeylerden bize de getirir. Hele aşure ayı geldimi, hepimiz Filiz’in yolunu gözleriz. Değişik tatlar ustası Filiz, son geldiğinde tahinli kurabiye ve haşhaşlı nefis bir tatlı getirmişti. Tahinli kurabiyesinin tarifini aldım ve hemen yaptım. Bir daha yaparmıyım?  kocaman bir HAYIR! O kadar güzel ki, insan kendini tutamayıp yedikçe yiyiyor. Yedikçe de “ben ne yapıyorum, durmam lâzım bu tam bir kalori bombası” diyor. Ama boşuna.  Durum böyle olunca, en iyisi ya çok kalabalık bir misafire yapmak, ki böylece misafir gittiğinde geriye hiçbir şey kalmaz, ya da hiç yapmamak :)))

Bu kolay ve harika kurabiyelerin malzemesi:

1 çay bardağı pudra şekeri

1 çay bardağı tahin

1 çay bardağı sıvı yağ

4 çay bardağı un

1 paket kabartma tozu

2 çay kaşığı tarçın

Üzerine sepmek için ekstra pudra şekeri

Önce yağ, tahin ve pudra şekerini iyice karıştırdım. Un, tarçın ve kabarttma tozunu birlikte eledim. Tahinli karışıma ekledim. İyice yoğurdum. Oda sıcaklığında dinlendirme ya da buzdolabında bekletme gibi zaman alan adımlar yok bu tarifte. Hamur hazır olur olmaz hemen şekillendirmeye başladım.  Kabuklu fındık büyüklüğünde toplar yapıp, önceden 170°C’ye ısıttığım fırında hafifçe pembeleşene kadar pişirdim. Ilınınca üzerine pudra şekeri serptim.

  Neden bu kadar küçük, daha büyük yapsak olmaz mı?

Olmuyor, çünkü elinizle bölmeye ya da ısırmaya kalktığınız anda un ufak olup dağılıveriyor.

Bu kurabiyenin bir başka güzel yanı, ağzı sıkıca kapalı bir kurabiye kavanozunda, lezzeti hiç değişmeksizin  1 ay bekleyebilmesi.

Ellerine sağlık Filiz   ♥ ♥ ♥ ♥………..∞

Sitede yayınlanan fotoğraf, metin ve tariflerin tüm hakkı elvanbasustaoglu.com'a aittir. İzin almaksızın kopyalanamaz ve kullanılamaz.