Soğuk denizler, somon, gravlaks….İskandinav ülkelerinin bir klasiği gravlax, gravlaks ya da gravad lax. Orta Çağda balıkçıların başlattığı bir gelenek: Somonu tuza gömüp, uzunca bir süre bekledikten sonra yemek. Çok kolay bir tarif öyle ki dolaptan hiç eksik etmiyorum ben. Tuzlu şekerli bir karışıma gömdüğüm somon osmos sayesinde salamura ortamı oluşturuyor. Kalabalık bir davet sofrasında nefis bir seçenek ya da bir pazar akşam üstü güzel bir peynir tabağı, gravlaks, kızarmış ekmek dilimleri, meyve ve bir şişe buz gibi Chardonnay…
Tam yarım kilo fileto somonu iyice temizledim; cımbızla tek tek çıkardım kılçıkları, elimi üzerine bastırarak gezdirdim hiç kılçık kalmadığına emin olduktan sonra yıkadım, iyice kuruladım. Bir sürü tarif var ama ben zaman içinde bize en uygun olan ölçüleri buldum. 3/4 kap deniz tuzu (iri taneli), 2 yemek kaşığı toz şeler, 2 yemek kaşığı dövülüp iri parçalara kırılmış tane karabiber ve 2 demet yıkanmış nemi tamamen alınmış dereotu.
Tuz, şeker ve karabiberi iyice karıştırdım. Dereotunu ince ince kıydım. Derin bir porselen kabın dibine bir demet kıyılmış dereotunu ve tuzlu karışımın yarısını yaydım. Üzerine somonu yerleştirdim. Üstünü yine aynı şekilde dereotu ve tuzlu karışımla kapladım. Streç filmle üzerini sıkıca kapattım. En üste 1-2 kg’lık bir ağırlık koydum. Bu aşamada yeni çıkan 2 kg’lık tat domates salçası çok işime yaradı :)))
Somonu buz dolabına kaldırdım. Tam 3 gün boyunca sabah akşam ters yüz ettim ve çıkan suyu boşalttım. 4. gün keskin bir bıçakla ince dilimler halinde dilimleyip, kızarmış ekmek ve tartar sosla birlikte sofraya koydum. Hardalllı sos belki daha iyi olurdu ama ben ev yapımı tartar sosu daha hafif ve lezzetli buluyorum.
Tartar sosun tarifini vermeme gerek var mı?
Aslında benim tartar sosum fazla özgün bir sos oldu zamanla:)))