Yeni tarifler denemek, bazen bir kaç tariften yeni bir tarif yaratmak çok keyifli. Fotoğraflarını çekmekse farklı bir dünyanın kapısını açtı bana;fark etmediğim detaylar, renkler…..Hayatın özü detaylarda saklıymış meğer.
Çilekli tartların fotoğraflarını çekerken harika iki yardımcım vardı. Defne styling işini yaparken :), Eren bir an önce yemek için, aç bir kedi gibi etrafta dolanıp durdu 🙂 O “hadi, hadi” dedikçe hızlandım ben.
Defterimde bir sürü tart hamuru tarifi var; aşağı yukarı hepsi birbirine benzese de, küçük değişiklikler bazen lezzeti çok etkiliyor.
Pastanelerde satılan petifür(petit four) pastaların alttaki hamur kısımları o kadar lezzetsiz ve sert oluyor ki, çocuklar meyvesini, kremasını yiyip, hamur kısmını bırakıyorlar. Ben de bunu düşünüp olabilecek en lezzetli tart hamurunu yapayım dedim.
Sable hamuru yapmaya karar verdim; kıyır kıyır ağızda dağılan, tereyağı kokulu bir hamur. Evde her kes çok sevdi, ama ben, fazla yoğun buldum tadını. Altta sable hamuru, ortada vanilyalı krema, üstte müthiş aromalı bir çilek çok fazla oldu.
Daha hafif bir tat olmalıydı. Kısacası Amerika’yı yeniden keşfetmenin gereği yokmuş 🙂 Anemin tart hamuru tarifi: 125 gr tereyağı, 250 gr unu ve 70 gr pudra şekerini robotta çekiyorum. Kırıntı görünümünde oluyor. 1 yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buz gibi su ekleyip tekrar karıştırıyorum. Vanilya ekleyince daha lezzetli oluyor. Hamuru yassı bir yuvarlak yapıp, streç filme sarıyorum. Buz dolabında en az 30 dakika bekliyor. Kullanacağım zaman yine streç film üzerinde istediğim kalınlıkta açıp önceden yağladığım tart kalıbına yerleştiriyorum, kenar fazlalıklarını keserek alıyorum, kabarmasın diye hamurun 3-4 yerine çatal batırıyorum, 180 °C’de pembeleşene kadar pişiriyorum. Krema tarifine gelince, eski tariflerde var. Banoffe pay’ın kreması olur. “Vakit yok, kremayla uğraşamam” diyorsanız, hazır puding ya da créme olé kullanabilirsiniz.Neden olmasın? Olur, ama bir tek şartla, paketin arkasında yazan süt miktarını biraz azaltmalısınız, örneğin genelde 500 ml olan sütü, 400 ml olarak kullanırsanız daha koyu kıvamlı ve tart için daha uygun bir krema olur.
Çilekleri, mümkün olduğunca aynı boyda olanlardan seçtim. Tart hamuru soğuduktan sonra ılık kremayı, tartın içini dolduracak kadar koydum, sonra çilekleri yerleştirdim, en son bir fırçayla çilekli jole sürdüm çileklerin üzerine. Çilekli joleyi paket üzerinde yazan tarife göre hazırladım, hafifçe ılındıktan sonra sürdüm. Yapar yapmaz sürmedim, çünkü ilk anlarda çok akışkan olduğundan akıp gidiyor çileklerin üzerinden. Jole, hem çileklerin pırıl pırıl görünmesini, hem de kurumamasını sağlıyor.